Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziare.com
Anul şi data apariţiei: 24.01.2012
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Copiii tiganilor din Romania pun in dificultate scolile din Berlin
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziare.com/social/rromi/copiii-tiganilor-din-romania-pun-in-dificultate-scolile-din-berlin-1146883


Profesorii din Berlin au intrat in dificultate din cauza copiilor rromi din Romania si Bulgaria. Dascalii se simt total neputinciosi in fata "invaziei tiganesti", dupa cum au numit acest fenomen mediile germane. Acesti copii nu au nici cea mai mica idee despre limba germana, iar numarul lor este in continua crestere.

 

Dascalii din cartierul berlinez Reinickendorf au trimis o scrisoare primarului Berlinului, in care il informeaza despre problemele micilor imigranti. Petitionarii spun ca numarul copiilor rromi din scolile berlineze, proveniti din Romania si Bulgaria, devine din ce in ce mai mare. Pe deasupra, profesorii se plang ca le este greu sa lucreze cu acesti copii, din moment ce ei nu cunosc deloc limba germana, scrie Deutsche Welle.

In unele clase ale scolii amintite invata si cate 20 de copii de etnii diferite, dar care nu inteleg nimic din limba in care se preda. Totodata, reclamantii atrag atentia ca, din cauza surmenajului psihic la care sunt supusi profesorii, numarul celor care intra in concediu medical a crescut.

La fel de dramatica este si situatia unei scoli din cartierul Neukoln, unde anul trecut erau inregistrati 600 de copii rromi sositi cu familiile lor din Romania si Bulgaria.

Potrivit informatiilor oferite de Ministerul Educatiei din Germania, in anul scolar 2011-2012 in institutiile de invatamant din Berlin erau inscrisi un total de 1384 copii din Europa de Est, care nu dispun de cunostinte elementare de limba germana.

O posibila solutie, care ar rezolva partial problema, ar fi cursurile de vara in limba germana precum si instituirea unor clase pregatitoare pentru copiii care nu au cunostinte elementare de limba germana.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.